SÅDAN MOR, SÅDAN DOTTER?

 

En quiz om mammor och döttrar.

 

 

Vad behövs?

Bilder på kända mamma-dotterpar. Faktablad om paren. Papper, pennor.

 

Förbered genom att söka på nätet och skriva ut bilder (A4-storlek är lagom) på kända mamma-dotterpar. T ex Michelle Obama, Hillary Clinton, Madonna, Beyoncé, Lill-Babs, Pernilla Wahlgren, Miley Cyrus. Fler tips finns i faktabladet som kan laddas ner som pdf.

 

Gör så här:

Gör en lekfull quiz på temat kända mamma-dotterpar. Håll upp bilderna en i taget och låt tjejerna gissa, ev tävla i lag. Vilka är mammorna och döttrarna?

 

Reflektera tillsammans efteråt. Många av mamma-dotter-paren är så lika. Lika i stil, lika i karriär. Det finns talesätt: ”Sådan mor, sådan dotter.” Eller: ”Mamma är lik sin mamma.” Stämmer de? Blir vi precis som våra mammor? Vill vi det?

 

Media framställer det ofta som om vinnarinstinkten går i arv. T ex Lill-Babs och hennes döttrar Malin och Kristin. Christina Schollin och dottern Pernilla Wahlgren och hennes dotter Bianca Ingrosso. Ulrika Knape – Anna Lindberg. Goldie Hawn – Kate Hudson. Madonna – Lourdes.

Sådan mor, sådan dotter.

 

Vad är det viktiga med en mamma? Vilka mammabilder matas vi med idag, i media t ex?

Att födas är som att delta i ett lotteri, har psykologen Liria Ortiz sagt. Vi kan inte välja våra föräldrar. Men om vi kunde – vad är det då vi drömmer om? En mamma som Beyoncé eller Madonna eller Michelle Obama? En kändismamma eller en karriärmamma eller en bullmamma?

 

Det finns också en bild av mamma som bästa kompis. Vill man ha sin mamma som sin bästa väninna?

 

Använd faktabladet. Citera en känd mamma eller dotter och diskutera det hon sagt.

 

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

 

 

 

 

 

Ladda ner faktablad som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved