MAMMA-METERN

 

Hur många olika mammatyper finns det?

 

 

Vad behövs?

Två pappskivor, bred tejp, färgat papper, lim, sax, bilder utskrivna från internet eller klippta ur tidningar.

 

En mammameter är ett annorlunda och roligt sätt att prata om mammor. En lek med stereotyper.

 

Gör så här:

Börja med att tillverka mammametern. Tejpa ihop två stadiga pappskivor längs mittskarven med bred, seg vävtejp, så att de lätt går att vika ihop. Klipp ut trekanter i olikfärgade A4-papper (en färg för varje mammatyp) och limma fast bilder och citat som passar för varje mamma. En av trekanterna ska vara vit och tom. Lägg trekanterna i en halvcirkel på de utfällda pappskivorna och limma fast dem som på bilden. Klipp ett antal centimeterstora kvadrater av alla de olika färgerna.

 

Presentera de olika mammatyperna enligt följande definitioner:

Bullmamman är en mamma som ägnar mycket tid åt hemmet och familjen, med matlagning, bakning och pyssel. Hon tycker det är viktigt att finnas där för barnen och vill kunna erbjuda en öppen famn och ett öppet hem. ”Rör inte mitt fredagsmys”, är hennes devis.

Slackermamman är något av en anti-morsa. Hon struntar i kraven, sänker ambitionerna och blir mer avspänd. Slutar städa och låter tvätthögen växa. ”Bra mammor har kletiga golv, röriga kök, berg av smutstvätt, geggiga ugnar och lyckliga ungar”, resonerar hon.

Popmorsan är den trendiga, coola, moderiktiga mamman med koll på det senaste. Hon älskar sina barn förstås, men vill leva livet också. Som ”mamma men fortfarande häftig” vill hon få knycka på nacken som Queen B ibland och sjunga med i Run the World (Girls). ”Keep on rocking”, är hennes motto.

Karriärmamman anser att ett lyckat liv består av både yrkeskarriär och familj. Varför lägga karriären på hyllan när det finns utmärkta dagis? Livspussel, tidsbrist, stress – men också ett givande jobb, en chans att få utmana sin förmåga. ”Varför är det bara kvinnor som kritiseras som ʾkarriärmammorʾ? Varför är det ingen som talar om karriärpappor?” undrar hon.

Hönsmamman är en överdrivet beskyddande, ängslig och orolig mamma. Kycklingmamma, säger en del. Hon är rädd för att det ska hända barnen något och hindrar dem från att prova på saker, t ex att klättra i träd eller att simma på djupt vatten.

”Akta dig!” säger hon ofta. Eller: ”Gå inte så nära kanten!

Du har väl ätit? Glöm inte mössan!”

Ekomamman är den miljömedvetna mamman som är noga

med att maten är giftfri och närodlad. Livet ska vara miljövänligt,

hållbart och klimatsmart. Det gäller även kläderna hon köper (gärna på loppis

eller second hand) och glassen till fredagsmyset. Präktig, tycker en del. Reduce,

reuse, recycle – hållbarhetsfilosofins mantra – framhåller hon själv.

Curlingmamman är mamman som sopar banan åt sina barn så att de ska få det så bra och så enkelt som möjligt. Hon gör det mesta för sina barn. Hon städar, tvättar, lagar mat, handlar, ger pengar, packar träningsväskan, skjutsar och hämtar, ordnar jobb och jobbintervjuer. Engelskans helikoptermamma har utvecklats från curlingmamman. Men helikoptermamman flyger in och fångar upp och kan flyga ut igen.

Supermamman är hon som klarar allt. Barnen. Hemmet. Jobbet. Sig själv. Hon är fena på multitasking, helt enkelt. Hon kan göra tio saker samtidigt och har ändå tid att lyssna. Hon vet alltid hur ett problem ska lösas och har en otrolig inre styrka. Och hon gör det mesta med ett leende på läpparna. ”Det fixar jag”, är hennes mantra.

Martyrmamman har en förmåga att ta på sig ”offerkoftan” och ge sina barn skuldkänslor. Det är alltid henne det är synd om. Med gnäll, suckar och tystnad styr hon och får hon omgivningen att känna skuld. ”Nu blir mamma ledsen”, kan hon säga. Eller: ”Efter allt vad jag har gjort för dig … är detta tacken?” Hon jobbar med dubbla budskap och bitterhet: ”Åk iväg och ha roligt, du – tänk inte på mig som går här hemma.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖVNINGAR:

Börja med drama. Dela in tjejerna två och två och ge dem var sin mammatyp (som är hemlig för de andra). Låt varje grupp hitta på en scen mellan mamman och en dotter. Förutsättningarna är: det är fredagskväll och dottern vill gå ut. Vad händer?

 

Låt dem improvisera fram scener och spela upp för varandra. Tipsa dem om att de kan använda Mammameterns repliker i scenerna om de vill. De andra får gissa vilken mammatyp en scen handlar om.

 

Statistik. Låt tjejerna beskriva sina mammor med högst tre av kategorierna. Uppmuntra dem också att föreslå nya kategorier, skriv ner alla förslag på post-itlappar och fäst på den vita trekanten i mammametern.

 

Gör ett stapeldiagram av svaren genom att låta tjejerna klistra upp små kvadrater i samma färg som mammatyperna de valt på ett papper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflektera: Vilka mammatyper är vanligast i gruppen? Vilka förekommer inte alls?

Gör slutligen en rundfråga i gruppen där alla får svara på hur de tror att de själva kommer att bli som mammor i framtiden. Kommer de att bli lika eller olika sina egna mammor?

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

 

 

 

 

 

Ladda ner de nio mammatyperna som pdf: Bullmamma, Curlingmamma, Ekomamma, Hönsmamma, Karriärmamma, Martyrmamma, Popmorsa, Slackermamma, Supermamma.

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

”Verkligen kul att tänka efter hur ens egen mamma är och tänka på hur man själv kommer att bli.”

”Fick mig att tänka – även på fördomarna som finns om mammor.”

"Roligaste övningen. Kul att lära känna andra mammor."

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved