KVINNLIGA PEPPLÅTAR

 

Låtar med kvinnliga artister som ger pepp och boost.

 

 

Vad behövs?

Låttexter, musikanläggning, papper och pennor.

 

Gör så här:

Ibland behöver man lite pepp och boost.

Gör en genomgång av pepplåtar med kvinnliga artister från 60-talet fram till nu.

Berätta om låtarna och artisterna (= kvinnliga förebilder). Det blir en lustfylld historielektion. Spela en snutt av varje låt som illustration.

 

60-tal: Aretha Franklin, ”Respect”.

Soullåten ”Respect” är skriven av Otis Redding 1965. Den handlar om en man som kommer hem från jobbet och förväntar sig respekt. Två år senare gjorde souldrottningen Aretha Franklin sin egen version och låten blev en stor hit. Den har placerat sig som nummer fem på tidningen Rolling Stones lista ”De 500 bästa låtarna i alla tider”. I AFs version är det en stark och självsäker kvinna som sjunger, en kvinna som vet att hon har allt som mannen behöver. Hon kräver respekt.

 

70-tal: Röda Bönor, ”Vi måste höja våra röster”. Chic, ”Le Freak”.

Röda bönor var ett feministiskt proggband som bildades 1973 i Lund. De skrev egna låtar och turnerade runt i Sverige under nästan tio år. Nio kvinnor som ville berätta om hur kvinnor hade det och diskutera hur man kunde kämpa för förändring. Nyckelord: kvinnokamp och systerskap. Kvinnorörelsen var stark på 70-talet. ”Vi måste höja våra röster” var skriven av Suzanne Osten och Margareta Garpe och ingick från början i deras pjäs ”Tjejsnack”.

 

Chic var en amerikansk discogrupp som fick en jättestor hit med låten ”Le Freak” 1978. Det sägs att den skrevs som en protest mot dörrvakterna på klubben Studio 54 i New York, som vägrade släppa in dem. Discokulturen växte fram på 1970-talet. En viktig film som gjorde discomusik populär var ”Saturday Night Fever” med John Travolta.

 

80-tal: Cindi Lauper, ”Girls just want to have fun”.

Cindi Lauper är popsångerska och låtskrivare. Hennes debutalbum som kom 1983 var en stor succé. En av låtarna på det var ”Girls just want to have fun”. CL har haft en lång karriär, inte bara som popartist utan även kompositör av filmmusik och musikal. 2013 vann hon priset Tony för att ha komponerat musikalen ”Kinky Boots”. Hon kämpar också för homosexuellas och transpersoners rättigheter i USA.

 

90-tal: Spice Girls, “Wannabe”.

Sommaren 1996 kom Spice Girls låt “Wannabe” och begreppet girl power var ett faktum. Den brittiska tjejgruppen sjöng om att det var viktigt att deras ”lover” var schysst både mot dem och deras vänner. Tjugo år senare spelas låten fortfarande på klubbar runt om i världen. 2016 gjorde organisationen Global Goals en ny musikvideo till låten om vad tjejer vill ha (t ex lika lön för lika arbete, utbildning för alla tjejer, slut på våld mot kvinnor).

 

00-tal: Christina Aguilera, ”Beautiful”.

Balladen ”Beautiful” har blivit Christina Aguileras signatur. Den släpptes 2002 och var skriven av en annan kvinna, Linda Perry. Den handlar om inre skönhet, och tar upp teman som sårbarhet och självkänsla. Låten blev en världshit. Den vann en grammy för Bästa kvinnliga popartist och CA sa själv att hon ”lade hjärta och själ i låten”.

 

10-tal: Beyoncé, ”Run the world (Girls)”

Beyoncés “Run the world (Girls)” släpptes 2011. Beyoncé vill ha ett nytt sound och ett budskap som kunde ge kvinnor styrka. Hon har kommenterat låten så här: ”Jag försöker skriva låtar som tar fram det bästa i oss alla och håller ihop oss. Jag tänker på att säga saker som kvinnor vill säga men ibland inte har självförtroende nog att uttrycka. Jag tänker fortsätta skriva sådana låtar som ger kvinnor styrka.” I musikvideon till låten leder Beyoncé en armé av kvinnor.

 

Nutid: Molly Sandén/Linda Pira ”Ey Gäri”

”Ey Gäri” från 2016 är en låt om hur killar pratar med tjejer. Den är ett samarbete mellan sångerskan Molly Sandén och rapparen Linda Pira. Ett samarbete som handlar om att lyfta varandra, lyfta alla kvinnor. Linda Pira:“Vi hade alla varit i samma situation där en man ropat 'ey, du tjejen, gäri! Kom hit!'

och vi bestämde oss för att göra en låt om det, där budskapet är hur man pratar med en kvinna om man vill få hennes uppmärksamhet.”

 

Skriv ut sångtexterna och läs igenom dem tillsammans, prata om budskapet i låtarna. Spela upp en bit av varje låt tillsammans med sångtexten. Vilka låtar eller artister känner de igen? Vilka låtar gillar de bäst?

 

Vilka egna pepplåtar lyssnar de på? Gör en lista. Vad betyder mest – texten eller musiken?

Vilka låtar är mammas pepplåtar?

 

Sångtexterna kan även användas i bildövningen Illustrera en låtext.

 

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

 

 

 

 

 

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved