CUT UP

POETRY

 

Klipp sönder en text, välj ord och sätt ihop dem på ett nytt sätt.

 

 

Vad behövs?

Sångtexter eller dikter med mamma-dottertema, saxar, klister, färgat papper.

 

Gör så här:

Förbered genom att skriva ut sångtexter/dikter med mamma-dottertema i ganska stor stil. Är texterna långa, välj ut en bit som ryms på en A4-sida.

 

Låt gruppen skapa egna dikter med cut up-teknik. Var och en får välja en dikt eller sångtext och klippa ut alla ord i den. Orden läggs ut på bordet och blandas om. Sedan väljer man ord som man gillar och sätter ihop dem till en dikt. Klistra slutligen upp dikten på ett färgat papper och sätt upp den bredvid originaldikten.

 

Läs dikterna högt i gruppen. Låt gärna tjejerna läsa upp varandras dikter istället för sina egna. Då kommer de ofta fram lite mer.

 

Idén till cut up-poesi kan spåras tillbaka till dadaismens dagar. I ett av sina efterkrigsmanifest från 1920 i Paris skrev Tristan Tzara om hur man gör en dadaistisk dikt: "Tag en tidning. / Tag en sax. / Välj ut en artikel lagom lång för er dikt. / Klipp ut den. / Klipp omsorgsfullt ut varje ord i artikeln. / Lägg alla orden i en påse. / Skaka den försiktigt. / Tag sedan upp urklippen ett efter ett. / Skriv av dem noga precis som de kommer. / Dikten blir lik er själv. / Och nu är ni författare, oändligt originell och förtrollande sensibel men ingenting för vanligt sunt förnuft."

 

Dadaismen eller Dada var en avantgardistisk konstriktning och litterär riktning inom modernismen som blomstrade från 1916 till omkring 1923. Det var en protest mot det samhälle som frambringat första världskriget. Dadaismen bestod bl a av nonsensdikt. Antikonst, kallade dadaisterna själva det hela.

 

Artister som David Bowie och Kurt Cobain har använt cut up-tekniken. Bowie skrev först egna texter som han sedan klippte sönder och satte ihop på ett nytt sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förslag på texter:

"Dansa mamma" Marit Bergman

”Ey gäri” Molly Sandén och Linda Pira

”Beautiful” Christina Aguilera

”Vi måste höja våra röster” Röda Bönor

”Mamma vet bäst”från filmen ” Trassel”

”Aldrig bli som förr” Laleh

 

 

 

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved