STARTA EN FILMKLUBB

Det finns en hel del filmer med mamma-dottertema som är värda att se. Här får du förslag på elva filmer, allt från tunga dramer till lätta komedier, från tecknat till historiskt.

 

Även en ganska tunn och ytlig film som LOL, med Miley Cyrus som dottern och Demi Moore som mamman, kan bli ett bra underlag för ett samtal om mammor och döttrar i en grupp tonårstjejer.

I LOL finns tre generationer: mormor – mamma – dotter. Småsyskonen säger: ”Mormor behandlar mamma precis som mamma är mot Lola.”

 

Det är en ingång till att prata om uttryck som ”Mamma är lik sin mamma”. Eller ”Sådan mor, sådan dotter”. Stämmer de? Är vi lika våra mammor?

Ska man berätta allt för sin mamma? Måste man berätta allt? Vad vinner man på det? Vad förlorar man?

 

Vad kan man lära sig av sin mamma? I en intervju efter filmen har Demi Moore, filmens mamma, sagt att det bästa man kan lära sin dotter är att bli en god beslutsfattare, att kunna ta bra beslut.

Lola (dottern i filmen) säger: “Jag trodde att mammor skulle ha någon sorts beskyddarinstinkt.” Vad menar hon med det? Vad är en bra mamma?

Detta om LOL.

 

Fler filmer med mamma-dottertema, filmer som sätter tjejer i centrum:

Lady Bird – Greta Gerwigs dramakomedi om en tonårsdotter (Saoirse Ronan) och hennes turbulenta relation till sin mamma. (2017)

Familjen Bélier – fransk film om hörande dotter med sångdrömmar i döv familj. Rolig och bra. (2014)

LOL – lättillgänglig film med Miley Cyrus i rollen som dottern. (2011)

Flickan, mamman och demonerna – Susanne Ostens film om en flicka som växer upp med en mamma som är psykiskt sjuk. (2016)

Speglingar – Sara Broos dokumentärfilm om sin mamma, konstnären Karin Broos. (2016)

Freaky Friday – komedi där mamma och dotter byter identitet och får pröva varandras liv, med Jamie Lee Curtis som mamman och Lindsay Lohan som dottern. (2003)

Stolthet och fördom – med Keira Knightley i huvudrollen. Jane Austens roman om familjen med fem döttrar att gifta bort. (2005)

En familj – August: Osage County – amerikanskt drama om dominant mamma och tre vuxna döttrar som återvänder hem när pappan försvunnit. Meryl Streep, Julia Roberts. (2013)

Ricki and the Flash – Meryl Streep i rollen som mamman som överger familjen och en tonårig dotter för sin egen musikkarriär. (2015)

Brave – tecknad Disneyfilm om en modig prinsessa. (2012)

Hemligheter och lögner – brittisk ganska sorglig film om en svart adopterad tjej som söker upp sin mamma och upptäcker att hon är vit. (1996)

Ömhetsbevis – amerikansk film om stark mamma och stark dotter som skiljs åt, men måste närma sig varandra igen när dottern blir svårt sjuk. Shirley MacLaine, Debra Winger.(1983)

 

Inspo

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved