Inspo

STARTA EN BOKKLUBB

Ett sätt att arbeta med mamma-dotterrelationer kan vara att starta en bokklubb och läsa om hur andra har det. Hur hittar man då skönlitteratur på temat? Här får du förslag på både vuxen- och ungdomsromaner att välja bland och kombinera som du och gruppen vill. Och såväl gamla pärlor som sprillans nya verk.

 

Mitt namn är Lucy Barton, av Elizabeth Strout (2017). Lucy kommer från en trasig familj som hon inte haft kontakt med på många år. När hon hamnar på sjukhus kommer hennes mamma på besök. Trevande försöker de hitta varandra, men under ytan finns spänningarna kvar.

”Jag slumrade till ibland medan jag lyssnade till mammas röst. Det här är allt jag begär, tänkte jag. Men det visade sig att det fanns nåt mer jag begärde. Jag ville att mamma skulle fråga om mitt liv. Jag ville berätta för henne om det liv jag levde nu.”

 

Felicia försvann, av Felicia Feldt (2012). Måste man älska sin mamma? Boken har kallats en ”anklagelsebok” – författaren är dotter till Anna Wahlgren och har hävdat sin ”rätt att inte försonas”. Felicias mamma är alkoholist. Felicia och alla hennes syskon är utlämnade till mamma och hennes män. Familjen lever i kaos och flyttar hela tiden.

”Som jag har hatat dig, morsan. Men jag förstår också att jag älskat dig. I början. Och sedan lite då och då. Älskar jag dig fortfarande?”

 

Det mest förbjudna, av Kerstin Thorvall (1976). Brukar räknas som en modern klassiker. Om Anna som växer upp med en överbeskyddande mamma, som är rädd att dottern ska bli lika ”översexualiserad” som fadern. En martyrmamma och en lydig dotter. Men en dag gör dottern revolt och hänger sig åt det mest förbjudna, till mammas förfäran.

”Gud och mamma förbjöd samma saker och då framför allt sånt som var roligt eller skönt.”

 

Bendoktorns dotter, av Amy Tan (2002). En udda men stark skildring av relationen mellan en mor och en dotter. Om Lu Ling som invandrade från Kina till USA på 50-talet. När hon får diagnosen Alzheimer bestämmer hon sig för att skriva ner sina minnen från sin barndom i Kina till sin dotter Ruth. Hon vill att Ruth ska få veta den sanna historien, där alla hemligheter avslöjas.

”Jag undrade inte varför Älskade tant inte hade något namn. För de andra var hon barnjungfrun. För mig var hon Älskade Tant. Och jag visste inte vem hon verkligen var förrän jag läste det hon hade skrivit. Jag är din mor, löd orden. Jag läste det först sedan hon dött.”

 

Urskilja oss, av Sara Mannheimer (2016). Dottern sitter på tåget mellan Stockholm och Göteborg. Under resan går hon igenom sina minnen av mamma. En roman om en symbiotisk mammarelation.

”Den outsinliga moderskärleken. En absolut trofasthet bortom själviska maktspel och ekonomier som vi söker när vi känner oss ynkliga, men demonstrativt lämnar bakom oss när äventyren lockar.”

 

Vi ses på Place de la Sorbonne, av Justine Lévy (1996). Debutroman som skrevs när författaren var tjugo. Om Louise, 18 år, som sitter på ett kafé och väntar på sin mamma. Hon är van att vänta. Medan hon väntar minns hon sin vackra, självupptagna modellmamma. Ett mammaporträtt med kärlek, besvikelse, längtan och hopp.

”Den här ilskan som kväver mig ibland. Mamma, jag hatar dig för att jag älskar dig så mycket. Mamma, jag vill aldrig mer höra talas om dig.”

 

En ovärdig dotter, av Justine Lévy (2011). En uppföljare, femton år senare. Samma mor, samma dotter. Nu är Louise gravid med sitt första barn och hennes mamma är döende i cancer.

”Hade jag vågat vara en god mor inför mamma? Hade jag kunnat förolämpa henne på det viset? Eller hade jag låtsats vara oförsiktig och klumpig i hennes sällskap, varit av samma skrot och korn och försökt göra ett lika dåligt jobb som hon?”

 

Under all denna vinter, av Negar Naseh (2013). En konfliktfylld mamma-dotterrelation. Romanen är tvådelad och innehåller även en författardagbok om skrivandet, en essä om modermyter i antiken – och framför allt då modersmord.

”Hon tänker att hon har vuxit upp med moderns dubbla budskap och förakt, beteenden och egenskaper som till slut har blivit hennes egna. Eller som fanns i blodet till att börja med.”

 

Jag har ett täcke i tusen färger, av Anne B Ragde (2015). En ensamstående mor till två döttrar kämpar för att försörja familjen. Klasskomplex, kommunistskräck och brist på närhet. Otillräcklighet och drastisk humor. Ett sammansatt mammaporträtt.

”Morgnar med mamma på besök var verkligen härliga, jag kände mig som en riktig dotter, kände att hon brydde sig om mig.”

 

Alltings början, av Karolina Ramqvist (2012). Saga får lära sig av sin mamma, 70-talsfeministen, att det är viktigt att bli självständig och stark, och inte ekonomiskt beroende av en man . Men teori och praktik är olika saker, och Saga har inte alltid så lätt att klara livet, inte minst som mamma brister i omsorg, kärlek och närvaro .

”Min mor säger att barndomen sitter som en kniv i halsen på oss människor, vi drar inte ut den så lätt. Redan från första början ansträngde hon sig för att uppfostra mig till en självständig flicka och en stark kvinna. En kvinnokraft, Jag förstod att det var det som var hennes syfte, men jag förstod inte hur det skulle gå till.”

 

Svinalängorna, av Susanna Alakoski (2006). Augustprisbelönt bok om Leena som växer upp med alkoholiserade föräldrar. Under hela sin uppväxt försöker hon dölja den misär hon lever i. Skolan blir hennes fristad.

”Du måste vara duktig i skolan och du måste skaffa dig en utbildning innan du gifter dig och skaffar barn. Annars är du fast, i synnerhet om du är född till kvinna.

 

Bryta om, av Åsa Anderberg Strollo (2007). Om Minna som ska börja i gymnasiet och lever med en psykiskt sjuk mamma. Minna har tagit hand om sin mamma sedan hon var fem år och pappan lämnade dem. Det är ett tufft liv Minna lever, och ingen ser hur hon har det. (Ungdom)

”Ja. Visst, mamma är sjuk. Stackars mamma. Och visst, Minna älskar henne vettlöst – men nu känner hon att hon hatar henne minst lika mycket. Eller sjukdomen – men var går gränsen?”

 

I taket lyser stjärnorna, av Johanna Thydell (2003). Augustprisbelönad roman om trettonåriga Jenna vars mamma är döende i cancer. I taket till sitt rum har Jenna självlysande stjärnor och under en av dem finns en dikt gömd: ”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”. (Ungdom)

”Om ens mamma är död, är man fortfarande en dotter då?”

 

(M)ornitologen, av Johanna Thydell (2016). Moas mamma Hedvig stack när Moa var två år och har inte hört av sig sen dess. Moa har haft en bra uppväxt med sin pappa, sin låtsasmamma och lillebror. Hon brukar säga att hennes riktiga mamma är död. Plötsligt, när Moa går i gymnasiet, hör modern Hedvig av sig och vill träffa Moa. De tillbringar en komplicerad midsommarhelg tillsammans på landet. Moa låtsas vara ornitolog och spanar på Hedvig. Kommer de att mötas som mor och dotter? (Ungdom)

”Jag stack inte för att jag inte älskade dig. Jag stack just därför.”

 

För att väcka hon som drömmer, av Johanna Nilsson (2017). Om 14-åriga Josefin, vars mamma blir sjuk i cancer. Frikyrkliga Josefin skapar en pakt med Gud – om hon blir smal kommer mamma att bli frisk, om hon lyckas gå ner till 42 kilo. Josefin slutar nästan helt att äta och tränar mycket. En kille, Markus, blir den som lyssnar och förstår. Men han har egna problem och gör hennes liv ännu mer komplicerat. (Ungdom)

”Hon vill leva. Eller snarare – hon måste. För hur ska hon annars kunna hjälpa mamma att bli frisk.”

 

Spring, Amina, av Annelie Drewsen (2014). Om Amina som kommit ensam till Sverige från Somalia och bor på ett gruppboende. Hon har bra kontakt med sin mamma på telefon. Hon tränar löpning med en kompis i en klubb och är mycket snabb, men hon behöver bra skor för att kunna tävla och sparar pengar. Då ringer mamma, en olycka har hänt och hon behöver pengar. (Lättläst ungdom)

”Gråt inte, Amina, Spring!”

 

Comedy Queen, av Jenny Jägerfeld (2018). Om Sasha vars mamma tar livet av sig efter att ha varit djupt deprimerad. Sashas strategi för att överleva är att lista saker som är tvärtemot hur mamma gjorde. Som att sikta på att bli ståuppartist och locka till skratt. (Ungdom)

”Du har henne där. Alla stunder ni delat. Alla minnen. Alla kramar du har fått. Din kropp minns dem. Din hjärna minns dem. De är lagrade i din kropp. I ditt hjärta finns hon kvar.”

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved