Hilma & Victoria

Vem var Hilma och hennes mamma?

 

Både Hilma och hennes mamma Victoria har funnits i verkligheten. På bilden ser du dem hos fotografen på Hilmas 5-årsdag 1878. Här får du lite bakgrundsinformation så att du kan förbereda tjejgruppen inför pjäsen/filmen. Texten finns att ladda ner som pdf längst ner på sidan.

 

Victoria Benedictsson var en svensk författare som skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hon levde i slutet av 1800-talet i den lilla byn Hörby i Skåne. Hon var gift med byns postmästare, som var nästan trettio år äldre än henne, och styvmor till hans fem barn. Sedan födde hon också ett eget barn, dottern Hilma.

Men Victoria ville inte vara postmästarfru eller styvmor eller mor. Hon ville vara en fri kvinna, en författare. Och hon försökte bryta sig loss.

Hon skrev inte bara böcker, utan även dagbok. Där tog hon bl a upp sina känslor för dottern Hilma.

- Jag kan inte hålla av henne. Jag hatar henne nästan, skrev Victoria i dagboken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ibland har Victoria framställts som en kvinnlig förebild, en feministisk föregångskvinna, för sin kamp för frihet. Hon lyckades skapa sig ett namn som författare. Hon blev Ernst Ahlgren. (Kvinnliga författare vid den här tiden valde ofta att skriva under mansnamn, eftersom böckerna bedömdes av manliga kritiker som kunde vara fördomsfulla mot kvinnor.)

Victoria ville leva ett självständigt liv och försörja sig själv. Hon skrev noveller, romaner och teaterpjäser. Hon reste ut i världen – till Stockholm, Köpenhamn och Paris. Hon lärde känna andra författare. Hon skrev och skrev.

 

Arbetet var hennes väg till frihet, och hon blev djupt kränkt när hennes roman ”Fru Marianne” kallades för en ”dameroman” av en dansk manlig vän och kritiker.

Victoria skrev mycket om mäns förakt för kvinnor. ”Allting är skam hos en kvinna, ty hon är ingenting för sig, hon är bara en del av sitt kön.” En kvinna räknades aldrig på riktigt, hon var bara mannens medhjälperska. "Detta avskyvärda att icke få vara människa, endast kvinna, kvinna, kvinna!" skrev hon.

 

I föreställningen ”Min mamma heter Ernst” är det dottern Hilma som berättar om livet med sin mamma Victoria/Ernst.

 

Att prata om pjäsen/filmen

För att samtala om pjäsen eller filmen kan du ta hjälp

av våra frågor.

Ladda ner, skriv ut och klipp isär dem. Dela in i

smågrupper på 3 – 4 personer och låt dem dra en eller

två frågor att diskutera. Samla sedan alla i storgrupp

och låta dem berätta vad de kommit fram till.

 

 

 

 

 

 

Ladda ner faktablad om Victoria Benedictsson som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

 

 

 

 

 

Ladda ner frågor till samtal om pjäsen eller filmen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved