STENAR, KÄNSLOR

OCH MAMMOR

PARAFRAS PÅ YOKO ONO

 

Skriv på stenar som Yoko Ono.

 

 

Vad behövs?

Bilder av Yoko Onos konstverk, t ex Stone Piece , Wish Tree, My Mommy is Beautiful, Sky Ladders, citat av Yoko Ono, stenar, tuschpennor.

 

Parafras betyder vidareutveckling och är en sorts härmning av ett konstverk, där man känner igen verket men det ändå har fått en personlig vinkel.

Förbered genom att skriva ut bilder av Yoko Onos konstverk från internet.

Börja övningen med att berätta om Yoko Ono och visa bilder på några av hennes verk.

 

Vem är hon?

Yoko Ono är en japansk-amerikansk konstnär och artist. Hon föddes 1933 i Tokyo

och är idag bosatt i New York. Länge var hon mest omskriven som ”kvinnan som

splittrade popgruppen Beatles”, och när maken John Lennon sköts ihjäl blev hon

”Beatles-änkan”. Idag är hon en erkänd konstnär som ställer ut sina verk över hela

världen.

 

Yoko har också skrivit låtar, spelat in skivor och turnerat i hela sitt liv. Hon skrev musikhistoria 2011, när hon blev den äldsta artisten som toppade klubbmusiklistan i USA. Hon var 78 år när hennes "Move on Fast" hamnade på första plats.

 

Yoko jobbar aktivt för fred i världen. Hon har låtit bygga ett torn på Island – Imagine Peace Tower – till John Lennons minne och hon har även instiftat ett fredspris i hans namn.

Yoko Ono har två barn, sonen Sean tillsammans med John Lennon och en dotter i sitt första äktenskap. Efter en uppslitande vårdnadstvist - som Yoko Ono vann - tog pappan Anthony Cox den gemensamma dottern Kyoko och gömde sig med henne i en religiös grupp, där han uppfostrade henne under ett annat namn. Kyoko var åtta år den dagen då pappan hämtade henne efter skolan och åkte med henne till Texas. Yoko Ono kunde inte hitta henne trots att hon anlitade privatdetektiver. Hon försökte även nå henne i sina låtar.

”Don´t worry Kyoko” (Youtube) är en låt där Yoko Ono som mamma gallskriker, ropar och kvider efter sin kidnappade dotter.

Under många år var mor och dotter skilda åt, de återfick kontakten först på 1990-talet.

Yoko Ono har varit med om många svåra saker, men hon har bestämt sig för att vara lycklig. Detta har hon skrivit om i sin bok ”Funderingar som jag gärna delar med dig”. Läs t ex kapitlet ”Gör åtminstone en sak per dag som får hjärtat att dansa”, s 32.

 

Hennes konst kräver ofta åskådarens medverkan. Som ”Cut piece”, där publiken fick klippa loss bitar ur hennes kläder tills hon var helt naken – en kommentar till materialismen som hon vände sig mot.

Ett annat konstverk, ”Wish Tree”, är planterade träd där besökarna uppmanas att skriva en önskan på en lapp och hänga upp den i ett av önsketräden.

 

I sitt konstnärskap återkommer Yoko Ono till handlingen att önska, och hon beskriver till och med alla sina verk som önskningar. För henne var utgångspunkten för idén om ”Wish Tree” de träd hon som barn hade sett vid templen i Japan. Hon mindes hur människor knöt fast böner nedskrivna på papper och fäste i träden och hur papperslapparna på grenarna liknade blommor. Där ”Wish Tree” presenteras hänger önskningarna i olika sorters träd som relaterar till platsen. På Wanås är det t ex äppelträd, som är vanligt förekommande i Skåne.

 

Konstverket ”Stone Piece” är stenar från en närbelägen flod som Yoko Ono valt ut och skrivit ord som Remember, Dream, Wish, Hug på. Besökarna uppmanas att hålla i stenarna, tänka på orden och släppa taget om sin rädsla eller ilska. (Bilden är från Andrea Rosen Gallery, New York.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

Lägg ut alla stenar på golvet och ställ stolar i en ring runt.

Låt alla i gruppen välja ut en sten. Sitt i ring och håll i stenarna. Prata om hur en drömmamma ska vara. Vilka egenskaper ska hon ha? Hur ska hon vara? Lugn, förstående, stödjande, ha tid? Rik, ung, snygg, rolig? Vad är viktigt? Om du bara fick välja en egenskap, vad skulle du ta då?

Låt var och en välja ett viktigt mammaord att skriva med tuschpenna på sin sten.

Arrangera stenarna tillsammans med stenar utan text. Tänd ljus och låt alla som vill berätta vilket ord de valde.

 

Har du inga stenar kan du istället låta gruppen göra en parafras på Yoko Onos konstverk ”My mommy is beautiful”. Det är en tom vit målarduk där deltagarna får skriva meddelanden till sina mammor och sätta upp på duken – ett pågående konstverk sedan 2004.

Vi har gjort parafraser med både stenar och papperslappar. Sammanlagt 133 tjejer har på det viset svarat vad de tycker är den viktigaste mammaegenskapen. Resultat:

Kärleksfull, förstående och omtänksam.

De svaren återkom oftast.

När tjejerna fick svara på vad de tyckte var den allra viktigaste mammaegenskapen svarade 31 kärleksfull, 21 förstående och 14 omtänksam.

En mamma ska också vara stöttande. Det tyckte 12 stycken var viktigast. Hon ska kunna ge trygghet (5), vara bra på att lyssna (5) och vara snäll (4).

 

”My mommy is beautiful” gör du så här:

 

Klipp hjärtan i vanligt vitt kopieringspapper och ge

samma uppgift som med stenarna: Skriv en viktig

mammaegenskap.

Fäst alla hjärtlappar på en målarduk eller pappskiva.

Reflektera kring vilka som är de viktiga

mammaegenskaperna.

 

 

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

 

 

 

 

 

Ladda ner inspirationsbilder som pdf: Mend Piece, Stone Piece, Wish Tree

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved