SKAPA SMYCKEN AV KRYMPPLAST

 

Krympplast är ett magiskt material att arbeta med.

 

 

Vad behövs?

Genomskinlig, vit och/eller svart krympplast (finns t ex på Slöjddetaljer eller Lekolär), vattenfasta fiberpennor i olika färger (t ex Poscapennor), blyertspennor, sudd, saxar, håltagare.

Typsnitt av olika slag med ca 2 cm höga bokstäver är bra att skriva ut i förväg. För att sätta ihop smyckena behövs kedja (säljs per meter), motringar, klolås, nyckelringar, små tänger. Allt till smycken finns t ex på Smyckestillbehör.se eller Slöjddetaljer.

 

Krympplast är ett magiskt material. Man ritar med blyerts på en bit plast, fyller i med tuschpennor, klipper ut, gör hål och stoppar in i ugnen några minuter. Simsalabim! Plasten drar ihop sig till ungefär en tredjedels storlek och kan monteras på

en nyckelring eller på en kedja till ett armband eller halsband.

Vips, så har man designat ett eget smycke.

Vi har gjort smycken med mamma-dottertema.

 

 

Gör så här:

Nyckelringar: Ge tjejerna i uppgift att skriva ett peppande ord eller uttryck till sig själva eller mamma och färglägga efter önskemål. Tycker man att det är svårt att skriva snygga bokstäver på fri hand går det utmärkt att lägga ett av typsnitten under krympplasten och kalkera. Skissa med blyerts på den matta sidan och fyll i med fiberpenna. Var noga med att sudda ut alla synliga blyertsstreck. Klipp ut i önskad form och gör hål där det behövs (hålen krymper också i ugnen). Lägg de färdiga plastbitarna med motivet uppåt på en bakpappersklädd plåt och ställ in i 130 ° ugnsvärme i 3 – 4 minuter. Bli inte förskräckt om de bubblar upp och vrider sig –

de planar ut igen efter en stund. Om de är lite ojämna när de kommer ut kan man platta till dem med en skärbräda direkt medan de är varma. (Det står även på förpackningen hur man gör.) Montera på en nyckelring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armband/halsband: Gör armband eller halsband med mamma-dottertema. Det kan vara en teckning eller en mening, t ex något som är typiskt för mamma att säga, som ”Jag blir galen” eller ”Det löser sig”. Skriver man en hel mening – som ”Mamma är min hjälte” – är det bra att dela upp varje ord för sig och binda samman dem med små motringar, annars blir hela smycket stelt och orörligt. Tänk efter var hålen behöver vara – alla hål måste göras innan plasten åker in i ugnen. När orden är sammanfogade mäter man hur mycket kedja som behövs till ett halsband eller armband, knipsa av med en tång och dela kedjan på mitten. Bind ihop delarna med motringar och ett lås och fäst ändarna vid orden med hjälp av motringar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dramaövning: Samla gruppens peppande ord från arbetet med smyckena till en lista. Hitta på en scen där orden ska ingå som repliker.

 

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

”Jag älskade det. Det var helt nytt för mig

och var en fantastisk upplevelse.”

Från skiss...

...till färdigt smycke.

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved