KVINNLIGA HJÄLTAR

 

"Roligt!!! Intressant! Mer om kvinnliga hjältar."

Bli din egen kvinnliga hjälte.

 

 

Vad behövs?

Kort med kvinnliga hjältar, kameror eller Ipads att fotografera med, lika många balaklavor som tjejer i gruppen samt annan rekvisita till utklädnad.

 

Vi behöver fler kvinnliga förebilder. Här är en övning som hjälper unga tjejer att hitta nya kvinnliga hjältar från förr och nu.

 

Gör så här:

Förbered genom att ladda ner och skriva ut pdf:en Kvinnliga hjältar. Leta efter bilder på de kvinnliga hjältarna på internet, infoga bredvid texterna eller skriv ut dem och klistra på plats. Laminera korten i A5-format.

Skaffa enkel rekvisita i form av mössor och hattar, sjalar, smycken, tygblommor, solglasögon m m.

 

Sätt upp alla korten på väggen och börja med att fråga om tjejerna känner igen några av de kvinnliga hjältarna. Prata lite om de kvinnor de känner igen och varför de är kvinnliga hjältar.

Berätta att alla kvinnorna på väggen är hjältar på ett eller annat sätt. De har alla visat mod och styrka. En del av dem i vår tid, andra för länge sedan.

Låt alla få prova på att bli kvinnliga hjältar. Ta Pussy Riot som exempel. Berätta kort om dem och dela ut balaklavor (luvor med hål för ögon och mun) till alla. Låt dem ställa upp som Pussy Riot och fotografera dem.

Därefter är det fritt fram för var och en att välja en egen kvinnlig hjälte att klä ut sig till. Tjejerna får inta samma poser som de kvinnliga hjältarna och fotografera varandra.

I den här övningen är det bra att ha en liten bärbar fotoskrivare som kan kopplas till kompatibla digitalkameror, mobiler eller Ipads. Då får man bilderna direkt i handen.

 

Sätt upp de nytagna bilderna på väggen bredvid originalen. Prata om tjejernas val av hjälte och vad de lärt sig om henne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladda ner övningen som pdf HÄR >>>

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

 

 

 

 

 

 

Ladda ner 44 kvinnliga hjältar samlade i fyra pdf:er: 1-11, 12-22, 23-33, 34-44

Eller öppna i ett nytt fönster och skriv ut:

Pussy Riot x 2

Amelia Erhart

Marie Curie

Ett projekt av Teater Fama med stöd av Allmänna arvsfonden.

© All Rights Reserved